de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe

Afstand : 156 km - Duur  3:30 tot 4:00 uur

Van een lieflijk begin over de Utrechtse Heuvelrug, met zijn kastelen, landgoederen en pitoreske straatjes langs de Rijn. Rhenen, Wageningen, over de Grebbeberg, waar Nederlandse militairen in de meidagen van 1940 slag geleverd hebben met een Duits aanvalsleger waaronder Waffen-SS eenheden. Hieraan herinneren naast de erebegraafplaats ook de restanten van fortificaties. Als er tijd is zin er voldoende mogelijkheden voor uitstapjes. Ouwehands Dierenpark of verschillende musea, zoals het Kröller-Muller en het Airborn Museum. Voor de nodige variatie doen we ook de Posbank nog aan op de Hoge Veluwe, en is de rit over de rest van de Veluwe zeker de moeite waard.

Airbornmuseum OosterbeekOpenluchtmuseum ArnhemPosbank 2

UGHeuvelrugenVeluwe1

Posbank KoepelPrattenburg 2Rijnkade Rhenen

van Waver tot Gooi

Afstand : 100 km - Duur  3:00 uur

Denk je Nederland van haver tot gort te kennen, ligt er tussen Waver en het Gooi toch nog een prachtige route. Over smalle dijkjes, door prachtige lanen, dwars over de Loosdrechtse plassen, en als dat alles nog niet toereikend is, langs kastelen, BN'ers paleizen en wanstaltige woningen.  Een rit die je in je helm laat oehen en aahen. Pas op, op mooie dagen is het rond Loosdrecht nogal druk, maar met de motor kom je makkelijk overal langs. Let wel op de snelheid!

We rijden langs de Vecht, de Gein, de Waver, steken de Loosdrechtse plassen over, en doen zelfs een strak stukje langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar deze route van slechts 100 km doet véél meer aan. Wijdse zichten en kronkelende smalle weggetjes (pas op véél fietsers, maar heel weinig andere gemotoriseerden), langs de vele paleizen die het Gooi rijk is. De brink in Laren leent zich uitstekend voor een terrasje. Wie weet spot jij die nieuwe vriendin van hoe-heet-hij -van-de-televisie-ook-al-weer? Natuurlijk staat het Gooi ook bekend om zijn uiteenlopende stulpjes. Wanstaltige zowel als mooie oude herenhuizen en andere onderkomens. Kortom een route die veel te zien geeft, niet voor de snelle motoren is, maar zich uitstekend leent voor een mooie dag.

BaambruggedeWinkelGooi

NHvanWavertotGooi

MaartensdijkStokkelaarsbrugSypesteyn

de Betuwe met zijn Kastelen en Forten

Afstand : 103 km - Duur ca. 2:30

Een reis door de Betuwe langs kastelen en forten. Prachtige oude stadjes en vestingen die je wanen in de tijd van Floris rond te rijden op een ijzeren paard. De Linge, de langste Nederlandse rivier kronkelt en slingert zich tussen dijken. Geniet, maar laat ook de bewoners van hun rust genieten! 

Als je Amerongen als startpunt kiest wordt je meteen verrast door de kleine straatje en het kasteel. En dan hebben we het nog niet over Wijk bij Duurstede of Buren. Landgoederen als Broekhuizen en Marienwaerdt, kastelen Molenstein, Sterkenburg, Soelen, Duurstede en modernere versterkingen als het artillerie-fort bij Asperen. In het voorjaar is de Betuwe bloesem nog een extra parel.

AmerongenDiefdijk AsperenFort Asperen

UGBetuweKastelenenForten1

Kasteel Broekhuizen LeersumKasteel DuurstedeKasteel Soelen

mooi Utrecht en zijn paleizen

Afstand : 192 km - Duur  4:30 tot 5:00 uur

In het midden van het land liggen binnen een route van 200 km een keur aan paleizen en kastelen Deze route gaat langs de mooiste ervan. Verbonden door slingerende dijken langs de Lek en omloverde lanen op de Heuvelrug komen we langs diverse paleizen, zoals :Paleis Soestdijk en Slot Drakenstein (nog altijd bekend van de Koninklijke Familie) en kastelen als Sandenburgh, Rhijnestein en kasteel Hooge Vuursche. Ook Huis Doorn waar de Duitse keizer Wilhelm II zijn asiel vond in 1918 ligt op de route.

Hooge VuurscheHuis den TreekHuis Doorn

UPaleizen1

Kasteel SandenburghKasteel StoutenburgPaleis Soestdijk

mooi nederland

Enkhuizen.jpg