Get Adobe Flash player

naar TomTom bestand omzetten

Er zijn programmaatjes ontwikkeld die het mogelijk maken verschillende formaten routebestanden om te zetten naar andere formaten. Voor hier volsta ik maar even met te melden dat dat dus van Garmin (.gpb of .gpx) naar TomTom (.itn) en/of omgekeerd mogelijk is. Wel moet er daarbij rekening gehouden worden met specifieke kenmerken van de onderlinge navigatiesystemen.  

Het programma ITN Converter geeft de mogelijkheid om een Garmin bestand middels “split” één op één om te zetten naar een TomTom (.itn) bestand.

Één van de grote verschillen tussen een TomTom navigatiesysteem en één van Garmin is het aantal waypoints dat je kunt gebruiken in een route. Een TomTom (maximaal 48 waypoints!) is uitstekend te gebruiken als gebruiksvriendelijk navigatiesysteem als je een bestemming wilt bereiken, en het eigenlijk niet zo belangrijk vindt hoe je er komt. Garmin (afhankelijk van type: 500 of zelfs 1000 waypoints!) is afkomstig uit de navigatiesystemen die in luchtvaart en scheepvaart worden gebruikt, en waar het bereiken van een bestemming juist afhankelijk is van de ingestelde waypoint. Gevolg daarvan is dat een Garmin route altijd heel veel waypoints bevat, maar ook dat er met een Garmin systeem heel goed te bepalen is waar een rit absoluut langs moet gaan. Gebruiksonvriendelijker maar veel geschikter voor het plannen en rijden van een route. Eigen ervaring leert mij ook dat een ingesteld waypoint in een TomTom route ook echt bereikt moet zijn voordat verder gegaan wordt met de route. Garmin stelt je voor de keuze ingeval het voor de hand zou liggen om eerder het volgende waypoint te bereiken. Handig als je tussentijdse wegopbrekingen of omleggingen in een wat oudere route zou tegenkomen.

Daarnaast is het met de TomTom niet mogelijk je gereden route te “tracken”, of te wel later nog eens op je computer te downloaden en na te kijken. Garmin’s modellen bieden de mogelijkheid tot “tracken” wel. Toch handig als je je routes wilt nalopen, aanpassen of voor reisverslagen of digitale presentaties. 

Waarom nou dit bovenstaande verhaal? Veel Garmin routes bevatten meer dan 48 waypoints. Het programma ITN Converter geeft de mogelijkheid om een Garmin bestand middels “split” één op één om te zetten naar een TomTom (.itn) bestand, echter met de aantekening dat de route wordt gesplitst in stukjes van maximaal 48 waypoints. Door meerdere opeenvolgende TomTom bestanden aan te maken is het dan toch mogelijk de gehele route zonder wijzigingen te rijden. 

ITN Converter, hoe werkt dit.     Download   hier

Bij het openen van het programma kun je middels “open” de gewenste route laden, zie onderstaande figuur, waarbij het routebestand NZHAmstel-Meije is geladen. Direct worden dan alle waypoint uit het Garmin bestand getoond. Let op de aanduiding in de bovenste menubalk: aantal waypoints: 317 De knop “split” geeft de optie het bestand om te laten zetten naar TomTom3, TomTom5 of zelf te bepalen naar hoeveel splits.  

 

 ITN Converter  

 

 

“Export” voert de omzetting uit, naar een bestandsformaat dat ernaast is gekozen. Een interessante extra is de mogelijkheid de route te editten. In beeld komt dan een kaart met erop aangegeven de routepunten. Elk routepunt is individueel te verwijderen, aan te passen, te omzeilen, etc.

 

Hierdoor is het totaal aantal routepunten dus wel te verminderen, maar let op: TomTom stuurt je altijd naar het volgende routepunt. Dat kan zijn door een kortere route, door een omweg of zelfs langs een route die oorspronkelijk in de Garmin file niet zo was bedoeld.

Delen

mooi Nederland

Twisk.jpg