Get Adobe Flash player

Algemeen

Algemene vragen.

Bestanden in de .zip file

De .zip file die bij elke route is te downloaden bevat de beschreven route in verschillende formaten. Wat kun of moet je nou met al die verschillende formaten?

route.gdb (route kan vervangen worden door elke andere naam van de betreffende route) is de eigenlijke route, zoals in Garmin's MapSource gemaakt of aangepast. Om een route daadwerkelijk langs de mooiste plekjes te laten lopen is in dat proces het aanmaken van zogenaamde tussenpunten noodzakelijk. Bij het openen van de route in MapSource zijn dat de zwarte vlaggetjes. Als deze route wordt geladen in de Zumo zal bij het bereiken van elk van deze tussenpunten dit worden gemeld.

Om de betreffende route ook te kunnen gebruiken in een ander systeem is tevens een universeel uitwisselbaar formaat gemaakt, en wel route.gpx Dit formaat is te gebruiken voor bijvoorbeeld ook de TomTom, en wel via een programma als TYRE (zie seperaat artikel).

Diezelfde route.gpx file is gebruikt om een in MapSource en Zumo te gebruiken route te maken waarin de tussenpunten niet meer als zodanig herkenbaar aanwezig zijn. Via een programma genaamd UnFlag zijn die eruit te halen, terwijl toch de route in stand blijft. Deze file is de routeUF.gpx file.   LET OP: mocht je tijdens openhebben van de route in MapPoint iets wijzigen, dan wordt de gehele route opnieuw berekend, met als gevolg dat er geen route meer overblijft.

Tenslotte bevat de .zip file een route.kml bestand. Dit is een Google Earth bestand, te gebruiken om de route in Google Earth te bekijken, of zelfs te gebruiken om de route om te zetten naar andere navigatie systemen, zoals de TomTom.

Bij gebruik van een Garmin navigatie systeem adviseren wij :

voor het alleen maar rijden van de route gebruik de route.gdb file en verzend deze naar de Garmin via Mapsource. Om een afdruk van de kaart te maken gebruik je het routeUF.gpx bestand.

Voor het rijden van de route, en het later (her)gebruiken en/of aanpassen, gebruik de route.gdb file en sla die op in je documenten.

Delen

naar TomTom bestand omzetten

Er zijn programmaatjes ontwikkeld die het mogelijk maken verschillende formaten routebestanden om te zetten naar andere formaten. Voor hier volsta ik maar even met te melden dat dat dus van Garmin (.gpb of .gpx) naar TomTom (.itn) en/of omgekeerd mogelijk is. Wel moet er daarbij rekening gehouden worden met specifieke kenmerken van de onderlinge navigatiesystemen.  

Het programma ITN Converter geeft de mogelijkheid om een Garmin bestand middels “split” één op één om te zetten naar een TomTom (.itn) bestand.

Delen

Lees meer: naar TomTom bestand omzetten

mooi Nederland

Vlist_Polder.jpg